Dejavnost v letih 2000-2001

V letu 2000 je Mavrica organizirala sedem razstav, od tega eno v tujini in eno na državni ravni. Konec junija je priredila tudi prvi klubski festival dia-esejev, kar je za zdaj posebnost Mavričanov.

Uspešno so bili izpeljani študentski začetni in nadaljevalni foto tečaj ter seminar likovne in barvne kompozicije. Tečajniki so nato (26. aprila) pripravili tudi samostojno razstavo fotografij, nastalih v okviru teh izobraževalnih tečajev.

Člani kluba smo sodelovali na vseh 12 razstavah po Sloveniji, nekaj pa tudi v tujini.

24. septembra 2000 je Mavrica gostovala v Ennigerlohu v Westfaliji. Fotosekcija kluba je nemškim gostiteljem pripravila razstavo Štirje letni časi na Veliki planini (45 fotografij osmih avtorjev). Prikazali smo tudi več video filmov o zanimivostih, dogodkih in običajih naših krajev (o Kamniku, Velika planina, Arboretum Volčji Potok, o Dnevih narodnih noš v Kamniku, o izdelavi kamniške majolike, o cerkvi sv. Mihaela v Mengšu). Z nami so bili in nastopali tudi mešani pevski zbor Mavrica iz Srednje vasi v Tuhinju in narodnozabavni ansambel Viharniki.

Ob smrti Vlastje Simončiča je oktobra 2000 klub organiziral spominsko razstavo Vlastja Simončič - portret mojstra in prijatelja. V istem času je foto sekcija v Domžalah pripravila tudi retrospektivno razstavo fotografij iz svetovnega prvenstva v košarki v Ljubljani leta 1970.

Od 24. novembru do 6. decembru 2000 je bila v Radomljah 38. PREGLEDNA SLOVENSKA RAZSTAVA FOTOGRAFIJ, na katero je poslalo svoja dela 97 avtorjev iz 16 slovenskih klubov in društev. Izmed skupaj 495 prijavljenih fotografij je žirija zaradi (pre)majhnega razstavnega prostora lahko izbrala le 76 fotografij, zato pa je bil izbor zares kvaliteten. Največ nagrad so prejeli avtorji iz Maribora, Murske Sobote, Jesenic, Sežane in Nove Gorice. Mavrica je imela v končnem izboru tokrat samo tri avtorje. Klub je ob razstavi izdal lep katalog, za organizacijo te prireditve pa je bil še posebej pohvaljen.

    
Zelo dober uspeh smo Mavričani dosegli na regijski razstavi FOTO GORENJSKE v razstavišču Veronika v Kamniku (15.12.2000 - 15.01.2001). Sodelovalo je 97 avtorjev iz mnogih krajev Gorenjske, med njimi veliko znanih imen. Tokrat je razstavljalo 12 članov Mavrice, ki so osvojili prvo nagrado (Alenka Kosmač-Marolt), diplomo za fotografijo (Janez Kosmač) in diplomo za diapozitiv (Klavdija Kren).

Zelo prizadevni so bili tudi člani naše video sekcije. Poleg številnih kulturnih dogodkov na območju naše in sosednjih občin so posneli in dokumentirali tudi nekaj večjih in zahtevnejših prireditev (tako na primer v Ljubljani prireditev Pozdrav poletju, nekaj koncertov, po naročilu tudi posamezne verske prireditve...).

Klub se zaveda pomembnosti in vrednosti klubskega arhiva, zato se temu še posebej posveča. V začetku leta 2000 je pripravil in izvedel Filmski večer s prikazovanjem zdaj že arhivskih klubskih avtorskih filmov.

(Fotografija - zmagovalka med č/b na 38. pregledni razstavi: Samo Ratnik, Biljarder)